SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Konståkarna Borås
Välkommen till

Policy och Värdegrund Konståkarna Borås

Policy och värdegrund samt förhållningssätt vid träning och tävling

 

  • Ledord: Glädje, Glöd, Gemenskap 

  • Värdegrund: Vi vill bedriva en verksamhet där det ska vara roligt och givande att vara en del av vår förening oavsett åkare, tränare eller förälder. Vi vill att alla ska må bra i sin idrott och kunna träna och tävla utefter sin egen förmåga och ambitionsnivå. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och känna tillhörighet med vår förening.

 

Allmänt:
Att visa respekt gentemot andra, sin idrott och framförallt sig själv värdesätter vi som förening väldigt högt. Våra åkare ska må bra i sin idrott och få utöva sin idrott både på elitnivå eller som en hobbysyssla, men oavsett vilket syfte man har är alla alltid lika mycket värda som personer. Viktigt är att du som person och din prestation är två olika saker. Oavsett hur vi presterar på isen är det inget som påverkar vårt värde som människa. Vår insats är det viktiga och inte vad vi presterar, gå in i din idrott med en bra inställning och ha alltid som mål att vara nöjd med din insats, sen får prestationen komma i andra hand.

Vi hälsar ALLTID på varandra i ishallen, föräldrar, åkare och tränare. Vi vill ha en välkomnande och lättsam atmosfär runt vår idrott där alla ska kunna prata med alla.

Både på träning och tävling jobbar vi som ett lag där vi stöttar och peppar varandra i alla lägen. Vi agerar sportsligt gentemot de andra deltagarna och gratulerar pristagarna. Att visa sportslighet är oerhört viktigt.

Vi vill att det ska vara kul och utvecklande med vår idrott.

Konståkarnas verksamhet baseras till stor del på ideellt arbete, där vi tillsammans skapar föreningen. Därför krävs ett aktivt deltagande från varje familj, allt för att verksamheten skall fungera så bra som möjligt samt att alla verkar för ledorden ”Glädje, Glöd och Gemenskap”. 

Mer information om Svenska Konståkningsförbundets Uppförandekod “Glädje, Glöd och Gemenskap” finns här 

  

Förhållningssätt klädsel:
Vi vill att våra åkare ska glittra på isen genom deras personlighet och inte genom klädsel. Därför har vi som policy att inte bära en massa glitter/paljetter/strass eller liknande under träning.  I samhället finns det många ideal och det är stort fokus på hur vi som människor förväntas att se ut vilket ofta kan upplevas som krav. För att också få bort fokus på det vill vi lägga mer energi på de fysiska förberedelserna som uppvärmning och efter utförd träning eller tävling även nedvarvning och stretch.

Genom detta vill vi visa konståkningen som idrott respekt där det krävs hård träning och mycket slit istället för en skönhetstävling med glitter och glamour.  Vi vill också lyfta att det ofta är barn vi jobbar med så låt dem också få vara barn så länge det går.

Om tävlingskläder skall innehålla paljetter, strass och stenar avgör tränare tillsammans med åkaren och deras föräldrar om det gäller minderåriga åkare.

 

Träning: (Gäller samtliga grupper efter skridskoskolan)
Under träning klär vi oss i tighta ordentliga träningskläder och bra uppsatt hår. Knut/Bulle föredras, delvis för att inte håret ska bli ett störningsmoment men också för att det funkar som en extra "krockkudde" vid fall. Viktigt att dessa regler följs rent säkerhetsmässigt men också återigen för att visa oss och andra att det är idrott vi utövar. Inga skarpt urringade linnen eller tröjor. Inte heller luvtröjor på isen.

Exempel på ordentliga träningskläder är räningstights/träningsbyxor, träningströja/fleecetröja eller konståkningskläder som kjol eller klänning med tights under.

 

Tävling:
På tävling har vi ordentligt uppsatt hår, springskor, hopprep, tävlingsdräkt och klubbjacka med vår logga för att visa sin klubbtillhörighet på och utanför isen. vi har även en sportslig attityd och hejar på både klubbkompisar och andra tävlande. 

 

Nybörjare: (tävling)
Ni som i början vill köpa färdiga tävlingsdräkter ute på marknaden kommer märka att det finns en uppsjö av tyger och klänningar. Här är det viktigt att ni väljer en klänning utan skarpa urringningar och den ska helst ha kort eller lång ärm. Återigen är det barn det handlar om och de ska inte visa för mycket hud.

Idag till skillnad från förr då man fick sy på allt glitter själv finns det mycket tyg som både skimrar och glänser i själva tyget i sig. Detta gör det givetvis svårare för oss att ha vår klädpolicy strikt och svartvit då utveckling sker hela tiden. Syftet är dock att glittret eller glänsandet från kläderna aldrig får ta överhanden. Klänningar med liknande tyger är alltså OK men alla dräkter som köps till tävlingsprogram SKALL kommuniceras med er tränare som godkänner dräkten INNAN ni köper den. Ta bilder eller be om att få låna den!

 

De som kommit lite längre och anlitar koreograf: (tävling)
När det gäller tävlingsdräkter är det oftast din koreograf som utformar din dräkt. Du får en skiss och sen får du via en sömmerska sy upp klänningen utifrån skissen. Skulle det då vara lämpligt med glitter, skimmer, stenar eller liknande som faller sig till det temat programmet utformats efter är det OK. Men som sagt, det är din koreograf som tar det beslutet och det ska även ske i samråd med huvudtränarna i Konståkarna Borås.

 

A- och Elitnivå: (tävling)
Här gäller samma som ovan nämnda när du anlitar koreograf. Här jobbar vi med åkare som bör ha en högre nivå i sin åkning. Det gör också att du bär upp klänningar och dräkter på ett helt annat sätt. Här kan vi se dräkter med lite stenar och annan utformning för att lyfta programmet och där åkarna också ibland visar mer hud i form av smala axelband, halterneck klänningar, bara ryggar osv. Viktigt: En klänning får ALDRIG se sexig eller vulgär ut.

 

Show
När det är showtime öser vi på med glitter så mycket vi bara orkar för då är det show. På så sätt får vi även detta för de som verkligen gillar att glittra, klä ut sig m.m.

 

Tränare eller koreografer utanför klubben:
Väljer man att anlita koreograf som inte tillhör Konståkarna Borås eller av någon anledning har behov av att träna för en annan tränare som inte tillhör Konståkarna Borås en period så ska detta samrådas med huvudtränarna i Konståkarna Borås.

 

Synkroniserad konståkning:
Vad som gäller våra Team, Team Nova, Team Luna & Team Galaxy avgör teamtränarna vad för klädsel dessa skall ha vid tävling och träning.

Alla människor är olika som personer och så vill vi att det förblir. Det fungerar om vi alla visar respekt mot varandra, mot idrotten, mot de regler och förhållningssätt som finns i vår förening och gentemot oss själva.